beter slapen

Beter slapen is zelfbescherming

Assetmanagement is het managen van bedrijfsmiddelen. Deze middelen zijn naast materialen, ook mensen. Jij bent daarmee ook een bedrijfsmiddel, of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt. Een middel dat bescherming verdient en dat begint bij en met jezelf: je lijf! Hoe? Door beter slapen zit je lekkerder in je vel.

Knetterdruk hebben wij kenniswerkers het. En niet alleen wij natuurlijk, veel mensen hebben het druk. Ik leer steeds meer dat ‘druk zijn’ in mijn positie/werkveld een keuze is, maar de weg naar rustiger vaarwater gaat gepaard met stevige golven. Vaker ‘nee’ zeggen, gaten niet meer dichtlopen (dat is wel een dingetje bij mij), minder soorten werk op je schouders hebben of nemen (want dienstbaar) – dat kost tijd. Het is wel nodig; roofbouw op het lijf ligt op de loer. En dat lijf is het enige dat je hebt; je moet er goed voor zorgen.

Maar er is zoveel te doen…

Als je niet weet hoe het werkt, zoals ik, dan is het verbazingwekkend te noemen hoezeer je brein invloed kan uitoefenen op je lijf. Ook al heb ik een prachtig systeem en heb ik overzicht, af en toe overweldigt het werk me nog. Op die momenten denk ik weleens: had ik nu maar een fysiek beroep. Even uit dat hoofd kunnen kruipen. In coronatijd is dat sowieso moeilijk, want de afleidingen die zo gewoon waren – horeca, concerten, festival, pubquiz, spelletjesavonden – zijn er nu niet. Op een zeker moment zegt het lijf: STOP. Tot hier en niet verder. Dat is (ook) waarom mensen burn-outs krijgen, paniekaanvallen, noem maar op.

Alles begint bij beter slapen

Ik ben op zoek gegaan naar hoe ik mezelf beter kon beschermen. Het begint allemaal bij beter slapen. Je zou de neiging kunnen voelen om slaap onder te waarderen. Je moet zoveel doen, bijhouden, enzovoorts dat je slaap gauw wegcijfert uit je dag. Niet doen. Je mag misschien denken, goh, ik heb niet zoveel slaap nodig. Ik steek de hand in eigen boezem, ik heb dat ook lang gedacht. Maar nu zeg ik tegen mezelf: je bent gewoon vergeten hoe het is om volledig uitgerust te zijn. Ik weet inmiddels ook dat hoe meer ik slaap, hoe efficiënter ik kan werken. Ik heb simpelweg meer energie en kan cognitief veel meer aan. Op het moment van schrijven ben ik ‘daar’ niet. Ondanks dat ik allerlei investeringen heb gedaan, die, toegegeven, het allemaal wél beter hebben gemaakt.

Beter slapen doe je zo

Ik zal ze je vertellen, die investeringen. Ze zijn van mentale en fysieke aard. Wat mij hielp om beter te slapen, was:

  • een goed matras en goede kussens
  • 100% verduisterende gordijnen
  • een ventilatorlamp aan het plafond
  • de wifi-verbinding uitzetten na 22.00 uur (die heb ik ’s nachts écht niet nodig)
  • schermen uitschakelen een uur voor ik ga slapen
  • stoppen met eten na 20.00 uur
  • minder suiker eten (gedurende de dag)
  • mijn uren slaap noteren (de bewustwording is heel prettig)
  • regelmatig buiten zijn gedurende de dag

Om daartoe te komen, heb ik boeken gelezen en aardig wat blogs afgespeurd. Ik nodig je uit dat zelf ook te doen – je wordt heel snel veel wijzer.

Slaap = prioriteit

Zelfs met deze prachtige middelen is het zoeken naar het ultieme slaapritme. Ik ben van nature een lichte slaper. Hogelijk irritant; ik word van veel dingen wakker. Als je in een stad woont zoals ik, is dat niet per se fijn. Het enige dat ik nog écht beter kan doen, vind ik zelf, is slaap als een prioriteit zien. Ergens in mij zit nog steeds de negatieve bijklank van ‘slaap hoort er nu eenmaal bij’.

Het maakt ook dat ik af en toe nog een loopje met mezelf neem, door mijn regeltjes niet zo nauw op te volgen. Ik stuur nog gauw wat appjes naar m’n partner vlak voor mijn hoofd het kussen raakt, ik vergeet de wifi uit te zetten en rond feestdagen schiet de suikerinname weleens over zijn toeren. Terwijl ik inmiddels weet dat ze helpen, die regeltjes. In het verleden behaalde resultaten bieden hier wél garanties voor de toekomst.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *