Functioneel beheer is een mooi vak! Het kent echter ook een steile leercurve. Als je net komt kijken, kan het heel moeilijk zijn. Al net zo’n uitdaging: functioneel beheer neerzetten in je organisatie als volwaardige club mensen. Het beroep krijgt steeds meer plaats in organisaties, omdat het technische beheer steeds vaker in handen is van anderen, zoals de leverancier zelf. Als je hulp kunt gebruiken, schakel dan Infoboost in. Dat kan op de volgende manieren.

Ondersteuning bij het dagelijkse werk

functioneel beheer

Als Functioneel (Applicatie-) Beheerder heb je het niet makkelijk. Als spin in het web heb je soms meerdere (kleine) pakketten te beheren, of staat er een grote implementatie voor de deur, of ben je pas nieuw in het vak en is er geen mogelijkheid tot overdracht geweest. Daardoor kun je voor een periode met de handen in het haar zitten: hoe krijg ik het allemaal rond of op tijd klaar? En hoe kom ik los van al die brandjes?

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Coaching om in je rol van functioneel beheerder te groeien
  • Schrijven van auditwaardige documentatie bij implementaties
  • FAQ’s en andere gebruikersdocumentatie helpen opzetten
  • Koppelvlakken helpen in kaart te brengen
  • Testwerk verrichten en updates uitrollen
  • Programma van Eisen helpen opstellen

Of een nader te bepalen ondersteuning van jou of jouw functioneel beheerder(s). Vragen staat vrij!


Advies voor beter functioneel beheer

functioneel beheer advies

Decentraal of niet, functioneel beheer is een spilfunctie. Meestal heb je niet één, maar meerdere beheerders rondlopen. Hoe meer specialistische softwarepakketten, hoe meer beheerders. Die wil je wel zoveel mogelijk op dezelfde manier laten opereren – dat past bij een professionele organisatie en brengt de gebruikers duidelijkheid.

Vernieuwingstrajecten in de uitvoering van het takenpakket van functioneel beheerders. Overkoepelende afspraken maken over functioneel beheer en met de andere raakvlakken, zoals applicatiebeheer en de servicedesk en uiteraard met de gebruikers. Hoe doe je het met zijn allen? In hoeverre is dat nodig? Hoe krijg je iedereen mee? Daarover adviseer ik jouw organisatie graag.

De term ‘adviseur’ is breed; denk meer specifiek aan rollen:

  • als kwartiermaker / informateur
  • als interne auditor (hoe staat het ervoor? hoe borgen we de zaken netjes?)
  • als procesoptimalisator

Of een nader te bepalen adviesrol voor jou of jouw functioneel beheerder(s).

Voor wie?

Voor iedere functioneel beheerder die even tijd te kort komt of die net in het vak is gerold vanuit de praktijk en voor organisaties die hun functioneel beheer naar een hoger niveau willen tillen.

Meer weten?

Boek direct een vrijblijvend gesprek of bel 06-21471326 en informeer naar de mogelijkheden.


Toen ik zelf begon als functioneel beheerder moest ik van alles zelf uitvinden. Ik merkte al snel dat die rol bij me paste. Je mag van alles doen: verbeteringen aanbrengen, onderhandelen met klant en leverancier en veel communiceren over jouw pakketten. Dat ging wel met vallen en opstaan: hoe houd je nou het overzicht en hoe verlos je jezelf van al die brandjes?

Het kan, weet ik nu. En ik weet ook dat geen enkele functioneel beheerder zijn vak op dezelfde manier invult, en dat hoeft ook niet. Jouw stijl is goed. Ik gun andere mensen die ervaring ook.

Esther, Oprichter Infoboost

People vector created by freepik – www.freepik.com