Vanaf nu doe ik het anders: 4 boeken die mij inspireerden

Herfst! Heerlijk al die kleuren, en die nattigheid. Binnenblijven dus. Dat doen we stiekem al vaak in deze pandemische tijd, maar ik hou vast aan die romantiek die dit seizoen normaliter brengt: met een goed boek op de bank kruipen bij de invallende duisternis! Door de coronacrisis staat mijn teller dit jaar al op 55+ boeken, meer dan ik ooit las in een jaar.

Door de jaren heen heb ik een boel boeken gelezen die mij inspireerden. Er zijn er echter een paar die mij meteen tot actie lieten overgaan: vanaf nu gaat het anders! Ik deel ze graag met je en ben benieuwd naar welk(e) boek(en) jou als vanzelf maanden tot directe actie.

1. Elke dag je hoofd en inbox leeg

Ik had en heb een hekel aan een volle inbox, dus ik was op zoek naar hoe ik dat onder controle kon krijgen. Dit boek van MeerEffect-trainer Taco Oosterkamp leerde mij hoe ik snel en efficiënt mijn e-mail verwerkte in Outlook. Het bleek een praktische toepassing van het bekende systeem van David Allen: Getting things done (eervolle vermelding, want dat las ik uiteraard kort erna). Vol met plaatjes, sneltoetsen en praktische tips ging ik aan de slag. Nog steeds werk ik volgens deze methode. Sanny legt de principes op haar blog mooi uit. Tegenwoordig wordt het boek in iets andere vorm uitgegeven met eveneens MeerEffect-trainer Arjan Broere als auteur.

2. The Power of Habit

Charles Duhigg leerde mij dat elke gewoonte, hoe slecht ook, aan te passen is. Hij definieerde drie fases van een gewoonte: de trigger, de respons en de beloning; Duhigg overtuigde mij aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden dat je toch controle hebt je gewoontes. Ik paste het meteen toe en werd fitter door steeds een eet- en beweeggewoonte aan te passen, nadat ik had uitgevogeld wat mijn triggers waren. Ik heb er nog steeds profijt van, het stilstaan bij: ‘wat doe ik nu helemaal?’

3. Digitaal Minimalisme

Cal Newport liet mij door het lezen van dit boek anders omgaan met mijn smartphone. Kort gezegd is zijn betoog: het ding maakt je dom! Ik haalde e-mailapps en ander ‘infotainment’ apps van mijn telefoon om de ‘frictie’ te vergroten: niet meer zijn deze apps met één tik te openen. Bij nood kan ik altijd de internetbrowser van mijn telefoon raadplegen. Mijn telefoon is sindsdien veel meer een functioneel ding geworden, net als de computer. Die ik wel kocht om, op gezette tijden, e-mailmanagement te doen. En als ik me ergens in wil verdiepen, doe ik dat op die computer; niet meer op dat gekke kleine schermpje. Resultaat: ik kijk meer om me heen. De grootste winst echter zit erin dat ik me beter kan concentreren en ‘intentioneler’ bezig ben.

4. You need a budget

Zeer recent boek op mijn lijst, want ik las het dit jaar. Mijn buffer was niet heel groot en ik besefte mij door corona – ik las verhalen van mensen die het vele malen slechter hadden getroffen – dat dat anders moest. Hoewel ik al eerder de gelijknamige app (YNAB) eens had gebruikt, had ik de filosofie erachter nog niet helemaal helder. Dus ik besloot dit boek van Jesse Mecham te lezen en heb sindsdien ervaren hoe bevrijdend budgetteren is.

Vooral omdat de vier regels van YNAB je goede keuzes laat maken. Je kunt dat natuurlijk beperkend vinden, maar ik zie dat anders. Ik laat mijn geld gaan naar dingen die ik belangrijk vind en word daardoor minder verleid door wat minder belangrijk voor mij is. Bovendien weet ik dat ik alles kan betalen. Maar confronterend is het zeker! In dit kader verdient De financiële detox van Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden een eervolle vermelding, want dat las ik ook en haakt aan dit onderwerp.

Lezen doet lezen

Zo, dit waren boeken waarvan ik dacht: nu actie! Lezen heb ik zoals ik zei weer herontdekt door corona en ik was niet de enige. Alleen al het lezen, als tegengif tegen alsmaar Netflix kijken bij een veelheid aan vrije tijd, maakt dat ik dingen beter onthoud en meer vertrouwen heb in eigen kunnen. In dat opzicht is de coronacrisis positief uitgevallen voor mij. Wat mij betreft is lezen een never ending story. En voor jou?

Foto door cottonbro via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment