In deze training leer je hoe je afspraken maakt over het gebruik van verschillende communicatiemiddelen, zoals e-mail, telefoon, intranetsites en chattools, om de communicatie binnen jouw organisatie te verbeteren.

Afspraken over tool-gebruik? Waarom zou je dat willen?

In veel organisaties die mee willen gaan met de tijd vinden veel nieuwe communicatietools hun weg naar binnen. Je zet ze er neer, legt je gebruikers uit wat je ermee kunt doen, maar zonder enige werkafspraak over welke tool nu in welke situatie te gebruiken. E-mail en telefoon blijven die ‘free-for-all‘ waar de lang zittende medewerkers aan vasthouden, terwijl de jongere garde graag op een andere manier communiceert, bijvoorbeeld via chattools.

Het effect: een wirwar aan communicatie die niemand echt kan volgen en waar de voorkeur nogal kan verschillen per persoon, waarmee de toename van tools ook voor een toename van communicatie zorgt. We zijn langer bezig om klussen te klaren, omdat we van elkaar niet weten wat effectief is voor welke situatie.

Communicatietools

Image by Freepik

Wat leer je?

Doelgericht gebruik van e-mail: Leer wanneer e-mail de juiste keuze is voor formele communicatie en hoe je overvloedige en verwarrende e-mailstromen voorkomt.

Effectieve telefooncommunicatie: Ontdek wanneer het efficiënt is om te bellen en hoe je heldere boodschappen overbrengt zonder onnodige tijd te verspillen.

Slim gebruik van (social) intranetsites en narrowcasting: Leer hoe je deze middelen effectief inzet voor het delen van belangrijke informatie en aankondigingen.

Snel en efficiënt met chattools: Verken hoe tools als Microsoft Teams en Slack directe samenwerking en constructieve communicatie kunnen bevorderen.

Enige voorkennis is niet vereist; er wordt tijd ingeruimd om kennis te nemen van de middelen zelf, zodat je goed onderlegd een voorstel kunt maken voor je eigen organisatie.

Wat je kunt na de training

Na deze training ben je in staat om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van communicatiemiddelen, zodat jouw team weet welke tool ze moeten gebruiken voor specifieke situaties. Dit leidt tot een gestroomlijnde communicatie, verhoogde effectiviteit en meer tevreden medewerkers!

Voor wie is deze training?

Deze training is voor beleidsmakers en voor andere mensen die wat mogen vinden van interne communicatie (bijna iedereen als je er goed over nadenkt).

Hoe volg ik deze training?

Vind jouw organisatie dat het tijd wordt om hierover na te denken? Deze training geef ik in jullie eigen huis. Maatwerk is mogelijk.