23 affirmaties voor succesvolle ondernemers

In The Self-Made Guide dompelt Emilie Sobels, schrijfster van Baby, you got this, je onder in de wereld van vrouwen die besloten dat ze ‘het’ zelf wilden doen. Wat dat ‘het’ dan ook voor hen betekende. Ik maakte van hun belangrijkste lessen een reeks affirmaties. Van zangeres Roxanne Hazes tot voormalig politica Mona Keijzer en van strafrechtadvocate Feride Tosun tot influencer Yara Michels, deze vrouwen hadden een idee en zetten door.

Deze affirmaties helpen je uit elke dip

Opvallend: de meeste van de geïnterviewde dames zijn jonger dan 40. Ik vermoed dat Sobels vooral gelijken heeft willen zoeken. Ik kan me zo voorstellen dat er ook 50-plussers zijn die de sprong alsnog wagen. Maar, het doel van het boek is je te inspireren en dan kent leeftijd geen tijd! Het boek slaagt wat mij betreft in haar missie. Ik wilde meteen aan de slag erna.

Er staan flink wat mooie adviezen in voor elke ondernemer. Uitstekend als je jezelf wat moed in wilt praten. Hieronder volgen ze:

 1. Ik doe wat ik leuk vind.
 2. Ik geef niet snel op.
 3. Als ik nee hoor, dan begint het pas. Ooit gaan wij zakendoen.
 4. Ik weet wie mij kan helpen mijn plan te laten slagen.
 5. Ik weet waarom ik dit doe.
 6. Ik ben een rolmodel voor anderen.
 7. Ik heb mijn financiën op orde.
 8. Ik vier mijn successen, hoe klein ook.
 9. Ik durf comfortabel te zijn met het oncomfortabele.
 10. Ik weet waar ik aan begin.
 11. Ik steun mijn vrouwelijke collega’s (in de top).
 12. Ik werk loeihard.
 13. Ik doe niet aan disclaimers vooraf (dat doen mannen namelijk ook niet).
 14. Ik omring mij met mensen die slimmer zijn dan ik.
 15. Ik twijfel niet aan mezelf.
 16. Ik heb een Big Hairy Audacious Goal.
 17. Ik neem de regie in waar ik wil werken.
 18. Ik kan meer dan ik denk.
 19. Ik weet waar ik invloed op heb en waar niet.
 20. Ik ken mijn energiegevers en -slurpers.
 21. Ik investeer in mezelf.
 22. Ik weet wie ik ben.
 23. Ik doe ertoe; mensen mogen van mij horen.

Mentoren geven de voorzet

Sommige van deze affirmaties hebben dezelfde teneur, maar zijn toch net iets anders. Wat mij ook opviel: deze dames hebben vaak een spreuk van een mentor of baas onthouden en daar ook werkelijk iets mee gedaan, zoals een coach die tegen een geïnterviewde zei: “Je wordt aangenomen op basis van je cv, maar je vertrekt om wie je bent.” Je kunt je werkomgeving sturen, was het advies.

“Je wordt aangenomen op basis van je cv, maar je vertrekt om wie je bent.”

Pak deze lijst met affirmaties er eens bij als je in mineur bent over je onderneming en ga er met nieuw elan in. Voor meer kleur aan die affirmaties kun je uiteraard The Self-Made Guide van Emilie Sobels lezen. Het boek is één grote opkikker en niet alleen voor vrouwen.

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *