3 W’s voor een gezonde weerstand tegen drukte

Drukte, we kennen het allemaal. Hoe biedt je daar nou weerstand tegen? Natuurlijk, daar gaat deze site (straks) ongeveer helemaal over. Maar je moet bij het begin beginnen: je lijf. Weerstand tegen drukte is namelijk ook je fit voelen. Water, wandelen en wijsheid gaan je daarbij helpen.

1. Water is energie

Al jaren kennen we het fenomeen ‘mineraalwater’ uit de winkels. Verkwikkend water. Dat in Nederland minder mineralen bezit dan ons eigen gemeentepils: er zitten tal van mineralen in die goed voor je zijn. Move over, Spa en Perrier! Helaas spoelen we in Nederland met dat prettige kraanwater ook onze toiletten door: zonde!

Teveel ervan drinken is natuurlijk geen goed idee. Maar feit is ook dat ruim 1 op de 3 mensen te weinig drinkt (onderzoek uit 2015). Minder dus dan de aanbevolen 1,5 liter, waarvan je ongeveer 20% uit voedsel haalt. Tegelijk is onder millenials en GenZ’s water bezig aan een opmars. Al jaren stijgt de verkoop van ‘verpakt water’, aldus de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS), die daar jaarlijks onderzoek naar doet.

Je lichaam vindt water fijn. Heel fijn zelfs. Het reinigt je binnenste en geeft tegelijk bouwstoffen aan je lijf. Dubbel winst. En: energie! En dat is wat je nodig hebt om die drukke werkdag door te komen. Dus ik heb slechts één advies: (kraan)water, koffie en thee all day!

2. Wandelen

Mensen denken bij wandelen graag aan die soms vrij androgyn uitziende stellen van middelbare leeftijd met dezelfde jassen bezig met een dagtocht – maar wandelen kan ook kort, en vaak! Graag zelfs. Toegegeven, als ik er eens op uittrek voor een lange tocht en dat vaker achter elkaar doe, dan voel ik me goed. Heel goed. Tijdens een werkdag lukt dat natuurlijk niet zo makkelijk, even drie uur op stap gaan. Wandelen kun je echter veel tijdens de werkdag.

Doe het! Neem niks mee, behalve je sleutels. Het is geen tijd om ook op die telefoon te kijken, of andere kennis tot je te nemen. Niet tijdens je werkdag. Het is tijd voor even helemaal niks, of een goed gesprek. Ik adviseer je tenminste drie wandelmomenten op een dag in te bouwen, hoe klein ook.

De mogelijkheden zijn eindeloos:

  • Zet in je smartwatch herinneringen voor 2 of 3 momenten dat je even een blokje om loopt. Meer dan een blokje hoeft het ook echt niet te zijn. Één van de drie momenten is lang, bijvoorbeeld een halfuurtje.
  • Wandel vlak voor je begint aan je werkdag een poosje (2 blokjes om), tijdens de de lunch en weer aan het einde van je werkdag.
  • Als je een 1-op-1 meeting hebt of een lang telefoongesprek moet voeren, doe die dan wandelend.
  • In plaats van samen te gamen achter de Nintendo, kies voor een game op je mobiel die jou (en je collega’s) naar buiten stuurt.
  • Krijg je werkgever zo gek dat als je een bepaald stappentarget haalt in een bepaalde periode (let wel: zonder dat je resultaten eronder lijden!), je er iets voor krijgt. Een gratis lunch of misschien zelfs een halve snipperdag?
  • Als het mooi weer is, stap iets eerder uit de bus/tram/metro en loop de rest.

3. Wijsheid

Die had je misschien niet verwacht; wijsheid is voor je mentale fitheid. Ik bedoel hiermee: leer elke dag iets nieuws! Dat kan klein zijn, of groot. Maar léér iets. Maak op basis van een resultaat een klein plannetje in je hoofd over wat je de volgende keer anders zou doen. Vraag aan iemand hoe hij/zij iets doet wat jij ook altijd doet. Of stel de vraag botweg eens aan een collega: wat heb jij onlangs nog geleerd? Kansen zat om iets te leren op een dag. Je brein kikkert er van op.

Ontwikkel een instelling waarin je tegen je kantoor-alter-ego zegt: ik zit hier om dingen te leren. Terwijl je een slok water neemt een een paar passen zet natuurlijk.

Afbeelding van Photo Mix via Pixabay

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *