Weekend plannen: PEP je weekend op

Wacht even, moet je efficiënt zijn in het weekend? Je weekend plannen? Misschien niet, maar een beetje plannen kan geen kwaad. Heel losjes dan. Organiseerkoningin Julie Morgenstern kwam met deze tip, die ik sinds ik hem vernam heb ‘geïmplementeerd’. Haar idee: PEP. Ofwel: Physical, Escape & People.

Het idee

Het idee van je weekend losvast plannen geeft je toch net dat beetje structuur dat voorkomt dat je je hele weekend ‘verbinget’ op streamingdiensten als Netflix of HBO. Morgenstern’s tip zegt dat tenminste één activiteit per PEP-pijler in je weekend moet hebben zitten. Dus, aan de gang maar.

Weekend plannen: hoe doe je het?

Fysiek (Physical)

Doe tenminste één fysieke activiteit in je weekend. Of dat nu (een flink stuk) wandelen is, fietsen, skateboarden of sporten met je vrienden. Help een vriend verhuizen (dan heb je de factor ‘mensen’ ook meteen meegenomen) of mest je berging uit. Doe iets met je lijf. Je brein kikkert ervan op.

Wegdromen (Escape)

Ook hoort er in je weekend ruimte te zijn voor jouw Escape, jouw versie van wegdromen. Goed, Netflix mag natuurlijk, maar mijn twist is dat het je brein enigszins moet activeren. Ik geloof er niets van dat dat met Netflix lukt. Ga dus lezen, gamen, schrijven, haken, vogels tellen of, wat ook hieronder valt: wandelen. Als racefietsen je leven is, dan reken ik dat ook goed, maar het idee is wel dat je Escape-activiteit een ‘milde’ fysieke activiteit is.

Mensen (People)

Stop in je weekend ook één activiteit met mensen. Dat kan je gezin zijn, je partner, vrienden of wie weet wildvreemden. Doe iets leuks met ze. Op het moment van schrijven zitten we midden in de derde golf van COVID-19, dus je hebt geen keus je gezelschap klein te houden of online te onderhouden. Pubquiz, Distancedisco, wederom een goede wandeling, speurtochten met kinderen, het kan allemaal.

Tot slot

Je ziet al: sommige ideeën zijn goed te combineren. De rest van de tijd vul je op met dingen voor jezelf. Ik vrees dat je ook zult moeten geloven aan het doen van huishoudelijke klusjes. Maar, met deze drie elementen in je weekend is je brein weer klaar voor een nieuwe week!

Meer lezen?

Foto door Ketut Subiyanto via Pexels

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *