doos hebben

Een inbox voor je tastbare losse eindjes

In verschillende productiviteitsmethodes komt hij terug: de fysieke inbox. Superhandig voor al die tastbare losse eindjes in huis. We kennen allemaal de e-mail inbox, maar de fysieke inbox is een fijne om erbij te hebben. Als je hem nog niet hebt, regel dan een doos om te beginnen. Oh, en je hebt ook een mobiele versie!

Het idee

Een doos/kist/mand/tray waar je alles wat je in je handen kunt houden en nog niet meteen iets mee kan doen (losse eindjes dus), in gooit. Kort en krachtig. Oh, en je wilt hem wel op één plek hebben. Sterker, je mag maar één zo’n doos hebben. Meer fysieke verzamelplaatsen mag niet. Behalve dan in je werktas. Je krijgt weleens een document in je handen gedrukt wanneer je onderweg bent. Daar heb je dan een mobiele inbox voor: dat is niets meer dan een snelbinder waarin je die paperassen (dat zijn het toch meestal wel) kwijt kunt.

Hoe zet je het in?

Je hebt zo’n doos nodig om spulletjes in te kunnen verzamelen. Stel, je vindt een oplaadkabel die rondslingert in huis en weet nog even niet waar je hem wilt plaatsen. Hup, in de doos. Nieuwe briefpost? Ook. Dopje van iets? Ook. Brochure? Hup, erin. Spullen uit je mobiele inbox? Ook erin! Dat smijtwerk is niet de moeilijkste stap zoals je zult begrijpen. Uit het oog, uit het hart is heel verleidelijk om toe te passen. Neen. Stap 2 is meteen de laatste stap. Je spreekt met jezelf af dat je eens per week – of een ander ritme natuurlijk, dat bepaal je zelf – ervoor gaat zitten en de boel gaat verwerken.

Je stelt jezelf de volgende vragen (gevonden via Dave Crenshaw):

  1. Wat ga ik hiermee doen?
  2. Wanneer ga ik dat doen?
  3. Waar hoort dit thuis? Dan daar opbergen. Is het nieuw? Dan ga je de plek vaststellen.

Er zitten een paar voorwaarden aan die plek.

  • Zo’n plek heeft (letterlijk of figuurlijk) muren. Denk bijvoorbeeld aan een bestekbak. Kleine muurtjes, maar toch wel muurtjes.
  • Je moet er gemakkelijk bij kunnen.
  • Je mag er onder géén beding een introducé in doen. In je bestekbak zit bijvoorbeeld geen tang, ook al past hij daar letterlijk wel in. Je brengt je hoofd weer in verwarring daarmee en dan heb je zomaar weer een los eindje te pakken. Of ben je ellendig lang aan het zoeken.

Die plekken labelen mag altijd!

Meer lezen?

Photo by Erda Estremera on Unsplash

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *