Experimenteer met het e-maildieet

Auteur en spreker Kevin Weijers is goed in experimenten. Zijn reis naar alle experimenten die hem de wereld over brachten, begon best simpel: hij ging op dieet. Een e-maildieet.

Weijers was ontevreden over zijn baan. Omdat hij te jong was voor de politieacademie studeerde het beste wat daarna kwam: Integrale Veiligheidskunde. Bij zijn eerste werkgever trok iedereen die een openbaar evenement wilde organiseren aan zijn mouw, met als resultaat een uitpuilende mailbox. Hij besloot na het lezen van Kim Spinder’s We quit mail niet meer te mailen en vertelde er niemand over. De resultaten verbaasden hemzelf én zijn werkgever.

E-maildieet spelregels

Er zijn genoeg tips te vinden om minder te e-mailen. Het e-maildieet bundelt er een paar en maakt er spelregels van:

  • Een maand lang ontvangen mails niet per mail beantwoorden.
  • Eens per dag e-mail bekijken en verwerken.
  • Er is een spoed-kanaal aanwezig.

Die laatste regel is er omdat je het je collega’s niet onmogelijk moet maken om je tussendoor te kunnen bereiken. Weijers zelf koos voor SMS. Alle andere meldingen stonden uit, behalve SMS. Hij raadt aan af te spreken met collega’s hoe ze jou bij spoedgevallen moeten bereiken (dat kan prima zonder ze te vertellen dat ze van hem geen mail meer hoefden te verwachten).

De resultaten

Weijers beschrijft in zijn vermakelijke boek 21 dagen niet klagen (2019, Uitgeverij Boom) de resultaten die hij boekte:

  • Hij wisselde meer dan de helft van zijn mails maar met een handvol collega’s uit.
  • Je kunt bepalen wat je belangrijk vindt, in plaats van geleid worden door je inbox ’s ochtends.
  • E-mailen is je werk niet: je wordt niet betaald om te mailen.
  • Je leert opnieuw uitvinden hoe je wilt (samen-)werken.
  • Niet alles lukt, en dat is oké.

De belangrijkste les voor hem was dat je vooral gaat beginnen. Op ‘beginnen’ neemt Weijers vervolgens een abonnement en valt hij van het ene avontuur in het andere, zo valt te lezen in zijn eerdergenoemde boek.

Innoveer op je e-mailgebruik

Kim Spinder is een enorme ambassadeur voor het stoppen met e-mailen en ‘begint’ ook graag. In onderstaand mini-college legt ze aan de hand van herkenbare anekdotes hoe haar e-maildieet tot stand kwam.

Als je goed kijkt, zie je dat het publiek moet gniffelen en knikken om haar puntige anekdotes. Toch lijken de mensen ook te kijken alsof wat ze presenteert niet voor zich zien: minder mailen, kan dat wel écht? Het gaat natuurlijk ook niet per se om het dieet, maar om de wil en durf om dezelfde dingen anders te doen. Hoewel de video wat ouder is, weet ik dat mensen nog steeds graag mailen, ook als ze op een steenworp afstand van elkaar zitten. En, zoals Spinder terecht zegt, voor die activiteit helemaal naar kantoor zijn gereden. Het begint dus allemaal met minder mailen.

Heb je zelf weleens geëxperimenteerd met jouw e-mailgebruik?

Foto door Lum3n via Pexels

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *