De 50-10-regel

Versla FOMO met de 50-10-regel

Met de 50-10-regel kun je het monster dat FOMO heet onder de duim houden als je aan het werk bent.

Het idee

Zoals je misschien weet is e-mail krijgen om meerdere redenen niet fijn. Het zorgt voor een gevoel van FOMO, fear of missing out. Dat wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je je mail niet links kunt laten liggen, voor bijvoorbeeld het grootste deel van de dag. Bij sommige banen gaat dat eerlijk gezegd ook niet (denk aan secretaresses). Wat kun je dan wel doen om je FOMO-gevoel de kop in te drukken en toch enigszins productief te blijven? De 50-10-regel.

Hoe zet je de 50-10-regel in?

De 50-10 regel slaat uiteraard op 60 minuten, beter bekend als een uur. De regel zegt: 50 minuten aan een opdracht of taak werken, 10 minuten je mail checken. Zo blijf je bij én krijg je toch nog wat gedaan. Dit vereist wel enige zelfdiscipline en daarbij verwacht ik wel dat je je mailnotificaties uit hebt staan! Deze regel is een twist op de eigenlijke 50-10 regel die zegt: 50 minuten activiteit, 10 minuten rust. De manier waarop je hem hier inzet is niet zozeer ‘rust’ voor die tien minuten, als wel tien minuten oppervlakkige, weinig energie kostende activiteit. Versus dus 50 minuten cognitief zwaardere activiteiten, ook wel deep work geheten. Je kunt hier ook uiteraard lezen dat je in plaats van je mail, je chattools en whatsapp e.d. checkt.

Meer lezen?

Foto door Tirachard Kumtanom via Pexels

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *