Wat ik las – Augustus 2021

Lezen, het is heerlijk! Tijdens de eerste lockdown vorig jaar begon het: extreem veel lezen. Althans. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst 68 boeken las in één jaar tijd. Het plezier erin was terug. Dat ging niet zonder slag of stoot: in het begin was ik na een paar bladzijden al moe, nu ‘jaag’ ik door de boeken heen. In het kader van de leesbevordering pas ik succesfactor nummer 7 toe: ‘Praten over boeken’! Ik plaats hier maandelijks wat ik die maand las, zo tegen het einde van die maand.

Beter goed gejat…

Het idee heb ik overigens van Gretchen Rubin, van wie ik eerlijk nog steeds The Happiness Project moet lezen, haar bekendste boek. Zij plaatst op haar blog elke week en elke maand wat ze leest. Ze doet dat met een heuse hashtag, #GretchenRubinReads. Die tag krijgen alleen de boeken die ze daadwerkelijk uitlas. Sterk staaltje personal branding als je het mij vraagt. Dus, waarom ik niet ook? Hup, #Estherleest. Andere Esthers (we zijn met velen!) zijn welkom zich aan te sluiten.

#Read21in21

Voor wat betreft leesbevordering doet Rubin nog een duit in het zakje: ze riep de hashtag #Read21in21 uit. Vrij vertaald: lees dit jaar elke dag 21 minuten! Ik doe al een poosje mee. Mijn totaal staat voor dit jaar nu op 52 boeken. Lees jij elke dag?

En dan nu… mijn lijst van Augustus

Ik post hier alleen de boeken die ik uitlas in Augustus. Ik lees meerdere boeken tegelijk, meestal één of twee non-fictionele boeken en één fictioneel boek. M’n eigen ‘blurp’ voeg ik toe: een korte, meestal positieve beschrijving van het boek (zoals je die haast op de kaften wel eens tegenkomt). On y va!


Het zoutpad (Raynor Winn) – Prachtig biografisch verhaal over een stel ouders dat alles kwijtraakt en besluit het kustpad in het aanhangsel linksonderin van Engeland te lopen. Laat je zien dat je als mens niet veel nodig hebt, behalve een dosis liefde en goede schoenen.

De autobiografie van Benjamin Franklin (B. Franklin) – Deze man kennen we allemaal, al voelt het voor mij nu alsof ik hem iets beter ken. De manier waarop hij zijn dertien deugden wilde verbeteren, met heuse ‘gewoontetracker’ (in de 18e eeuw dus!), is hoe je het moet doen: met kleine stapjes vooruit.

Dagboek van een boekverkoper (Shaun Bythell) – Hardop gegrinnikt bij het lezen van het soms kolderieke bestaan van tweedehands boekverkoper Bythell, die graag zijn klanten te kakken zet op Facebook. Boekhandel in het rustige dorpje Wigtown (GB) bestaat ondanks Corona nog steeds.

Wat wil ik nu écht (Marlène Langbroek) – Loopbaanbegeleideropleider (jaja!) schrijft boek over… loopbaanontwikkeling. Dat is dan weinig nieuws, ze doet het in een zeer leesbare stijl en je krijgt er zin van om te gaan schaven aan je carrièrepad.

De Blauwe Ridder (Pepijn Lanen) – De man achter o.a. De Jeugd van Tegenwoordig schrijft over-the-top sci-fi. Niet per se mijn genre, maar dit boek was toch uiterst vermakelijk. Wat een woordengoochelaar! Met een octopus als barman.

Wacht maar niet op mij (Yvonne Mol) – Zeer vlot geschreven boek over hoe je in tien stappen naar langzamer leven kan komen. Ik heb veel op dit gebied gelezen en herkende hier en daar iets van hoe anderen het aanpakten. De reis is anders, maar toch voor velen hetzelfde. Compleet boek voor wie wil beginnen met onthaasten en geen idee heeft waar te beginnen. Wordt in het Engels vertaald op het moment.

Bullshit Jobs (David Graeber) – Enorm denkepos over wat nu de toegevoegde waarde van werk is. Bijna elke zin had een punt. Geen makkelijk leesbaar boek om die reden, maar ik vond het basisinkomen ineens heel zo’n slecht idee niet.

Afgunst & een goed huwelijk (Saskia Noort) – kleine verhalenbundel waarin mevrouw Noort laat zien de kunst van het weglaten te verstaan. Ze blijft haar genre trouw, dus verwacht wraakgevoelens en heel onheuse bejegeningen.

Wat las jij deze zomer?

Is er een boek dat jij afgelopen maand, of vooruit: zomer las waarvan je vindt dat die op mijn leeslijst moet komen? Of waarover je gewoon iets kwijt wil? Ik hoor het graag!


Deze post is ook te lezen op Linkedin.

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *