Als je een wild idee hebt, dan is je intentie dat te gaan uitvoeren én afmaken. Dat laatste gebeurt niet vaak, door tal van redenen. Iets af maken betekent dat je doorzettingsvermogen, focus, zelfdiscipline moet hebben en natuurlijk dat je in actie komt. Afmaken heeft als voordelen dat je kansen benut, presteert naar je kunnen, productiever wordt en dat je relaties verbeteren. Men kan van je op aan. Maar waarom lukt dat nou zo vaak niet, en wat kun je er aan doen?
1. Zelf mentale beren op de weg zetten
Je geest wil vooral zichzelf beschermen en dat doet het door mentale muren op te bouwen. De volgende muren zijn beschermingstactieken om maar niets te hoeven doen:
- Luiheid
- Angst om te falen of afgewezen te worden
- Gebrek aan zelfbewustzijn
- Onzekerheid (en we doen dan extra perfectionistisch om dat te verbergen)
2. Slechte gewoontes hebben
Afmaken voorkom je niet alleen door psychische barrières op te werpen; slechte gewoontes helpen helaas niet.
- We laten ons af- en verleiden
- we stellen onszelf slechte doelen
- we hebben sterk de neiging tot uitstellen
- tijdmanagement is niet een vaardigheid die iedereen bezit
Iets afmaken: drie overwegingen
Het afmaken van welke klus dan ook wordt gevoed door een paar overwegingen. Volgens de Amerikaanse psycholoog Peter Hollins komen er drie dingen bij kijken: er is motivatie nodig, een juiste mentaliteit en een manifest – een ‘wetboekje’ voor jezelf.
De juiste motivatie
De juiste motivatie vinden is aan de ene kant een interne aangelegenheid en aan de andere kant kan hij door iets buiten jezelf aangewakkerd worden. Als je het antwoord weet op de volgende twee vragen, dan wordt je gedreven door een interne motivatie:
- Op welke manier profiteer ik ervan?
- Hoe wordt mijn leven hier beter van?
Buddy’s met wie je je voortgang deelt, een grote som geld die je vooraf investeert of tactieken waarbij je jezelf eigenlijk omkoopt (‘als ik nu X doe, dan kan ik later Y doen’) zijn vormen van extern gedreven motivatie om iets af te maken.
Motivatie is er niet altijd in dezelfde mate; je hebt visuele herinneringen nodig om bewust te blijven waarom je iets afmaakt. Dit zijn de beroemde mood boards of vision boards die je op een heel zichtbare plek ophangt in huis. Jezelf motiveren heeft wel een nadeel: je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk met dezelfde inzet doen. Enkele compromissen is de gemotiveerde werker niet vreemd!
De juiste mentaliteit
Als je een taak of project af wilt maken, moet je de juiste mentaliteit bezitten. Wat voor een mentaliteit is dat dan? Volgens Hollins zijn dit de hoekstenen om iets af te maken.
- Je weet dat wat je doet het goede is, het is jouw tijd waard.
- Je weet dat de weg niet altijd comfortabel zal zijn en dat omarm je. Ongemakkelijke situaties kun jij aan.
- Fouten maken mag!
- Stress hoort erbij, je accepteert dat er spanning bij komt kijken.
Dat lijken open deuren, maar wij mensen hebben de neiging om licht werk te doen als we zwaar werk zouden moeten doen. Bovendien vermijden we stress en fouten zoveel mogelijk.
Regels om naar te leven
Afmaken betekent ook dat je jezelf een paar regels op moet leggen. Dat doe je in een manifest. Dat manifest bestaat bijvoorbeeld uit de volgende wetten:
- Je overdenkt je eigen acties, beter bekend als ‘reflecteren’
- Je doet maximaal X taken op een dag
- Je volgt een gedragscode waarin je je grenzen en eisen aangeeft
- Je stelt affirmaties op
- Je wacht 10 minuten voor je aan een afleiding toegeeft
Jouw manifest kan er anders uitzien dan deze natuurlijk, maar je hebt het idee van Hollins wel door denk ik. Zo’n manifest maakt je leven vooral makkelijker – het haalt het nadenken uit je tijd. Dat is het idee!
Tot slot
Iets afmaken betekent vooral doorzetten, maar met een paar slimme trucs en een paar overwegingen kom je heel ver. Spreken die overwegingen van Hollins je aan? Wat doe jij om iets af te maken?