Nieuw jaar, nieuw inzicht

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wij mensen hebben dat nodig. Ook ik. Na twee weken vakantie genomen te hebben van deze nieuwsbrief steek ik hem ook in een nieuw jasje. Je krijgt van mij nog elke week tips (infoboosts), no worries. Ik kies na vorig jaar hoofdzakelijk tips over efficiënt werken gedeeld te hebben voor een groter aantal thema’s, die nog steeds alles met werkvermogen (fysiek en mentaal in staat zijn om te werken, nu en later) te maken hebben.

Grofweg valt alles wat ik met je deel in deze drie werkvermogen-‘emmers’:

 • Jezelf redden
 • Jezelf verbinden met de wereld om je heen
 • Jezelf vernieuwen

Anders gezegd: zelfmanagement, sociale intelligentie en innovatie, maar ik vind dat jeuktermen. 🙂 Alle drie de ingrediënten (vaardigheden) heb je nodig om lekker in je werk te zitten of daarin vooruit te komen.

Huis van werkvermogen

Het eerste dat ik dit jaar met je wil delen is een totaalplaatje van het fenomeen dat werkvermogen heet, verzonnen (en onderzocht uiteraard) door de Finse professor Juhani Ilmarinen. Hij noemde zijn methode het huis van werkvermogen. Het huis staat symbool voor de lagen waarbinnen je als werknemer inzetbaar kunt zijn. Het is een bekend stokpaardje van HR-mensen, al zie je dat in de praktijk niet altijd even duidelijk terug. Ik leg je kort uit wat het kan betekenen voor jou. De rest kun je googelen 🙂 *

Het huis bestaat uit vier verdiepingen, van beneden naar boven:

 • Gezondheid
 • Vaardigheden en talent
 • Motivatie en drijfveren
 • Het werk zelf

Je eigen gezondheid is je basis om tot werken in staat te zijn. Hoe gaat het met je? Ben je fysiek en mentaal in orde? Je vaardigheden en talent helpen je in je werk en zijn voortdurend in ontwikkeling. Elke baan die je hebt, vraagt weer wat anders van je. En ook persoonlijk kun je doelen hebben: waar wil jij je op ontwikkelen? De derde verdieping gaat over jouw drijfveren en motivatie. Waarom doe je het werk wat je doet en past dat bij het bedrijf en/of de bedrijfscultuur? Je eigen normen en waarden spelen een grote rol bij lekker kunnen werken. Als laatste bouwsteen/verdieping is het werk zelf van belang voor je werkvermogen. Welke eisen stelt het werk je? Krijg je er energie van? Wat verwacht je aan faciliteiten van je werkgever?

Mijn missie

Met mijn bedrijf Infoboost wil ik je zo goed mogelijk bijstaan op het gebied van de tweede verdieping van het huis: je vaardigheden. Ook wil ik je enthousiasmeren deze vaardigheden verder te ontwikkelen, met als doel dat je lekker kunt werken, zonder al te veel inspanning. Efficiënt kunnen werken is daar uiteraard één van. Mijn blog staat al vol met tips daarover. Dit jaar ga ik ook daar lekker mee door.

Je eigen doelen stellen

Aan het begin van het jaar is een mooi moment om jouw richting te bepalen voor je werkvermogen. Je zou je kunnen afvragen:

 • Op welk gebied wil je fitter worden?
 • Waar wil/ga je beter in worden?
 • Welke drijfveer wil je meer inzetten?
 • Past het werk nog bij je?

Bij het maken van doelen past in alle gevallen deze vraag: hoeveel invloed heb ik hier zélf op? Een doel formuleren waar alleen je werkgever zich voor kan inzetten is daarom niet heel haalbaar. Vraag jezelf af wat je zelf kunt doen om je werkvermogen te verbeteren.

Heb een goede week!

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *