4 aandachtsgebieden voor een groot werkvermogen

Vanaf nu praten we alleen nog maar over werkvermogen, niet meer over werkdruk. Met mijn blog probeer ik antwoord te geven op de vraag: hoe vergroot je jouw werkvermogen? Een veelomvattend begrip, waar je zelf al veel aan kunt doen – zonder hulp van je werkgever bedoel ik.

Werkvermogen = energie

Werkvermogen is een kracht; de energie om het werk gedaan te krijgen. Het begrip geeft aan in hoeverre jij in staat bent je werk goed uit te voeren, zowel fysiek als mentaal. Goede routines liggen ten grondslag aan een groot werkvermogen. Die routines zijn te verdelen in vier categorieën. Enkele auteurs dragen bij aan deze categorisering:

1. Gestel

Volgens Ilmarinen is dit het fundament van het huis van werkvermogen: je lijf en brein moeten gezond zijn om je werk gedaan te krijgen. Newport en Covey erkennen eveneens ‘het gestel’ als een behoefte die vervuld moet worden om goed te kunnen werken (en leven). En toegegeven, ook ik zie je gestel als een basis. Met een fit lijf en een fit brein haal je veel meer uit je dag, zowel privé als voor je werk. Goede gewoontes op dit gebied geven je letterlijk meer energie om je werk gedaan te krijgen.

2. Ambacht

Ilmarinen ziet competenties als de eerste verdieping van het huis: je hebt immers vaardigheden en kennis nodig om je werk uit te voeren. Ik vind ‘ambacht’ van Newport een fijn woord dat deze twee begrippen goed samenvat. Goede gewoontes in dit aandachtsgebied spelen in op het verbeteren van je ambacht (leren en persoonlijke groei volgens Covey): beter worden in je vak en in hoe je dat klaarspeelt. Denk aan vaardigheden als besluitvaardigheid, prioriteiten stellen, je werk organiseren/plannen en kennisvergaring: bijblijven in jouw vakgebied, cursussen volgen, enzovoort.

3. Verbinding

Binnen het aandachtsgebied ‘verbinding’ vallen routines die jouw betrokkenheid met je (werk)omgeving verduurzamen. Ze helpen je goede relaties met je collega’s te onderhouden (Covey) en om je houding tegenover werk op een gezond niveau te krijgen (Ilmarinen). Dit aandachtsgebied wordt sterk beïnvloed door de gemeenschappen buiten het werk (familie, vrienden, etc.). Anders gezegd gaat dit aandachtsgebied over de fameuze ‘werk-privé-balans.

4. Betekenis

Newport beschrijft het als ‘gefilosofeer’. Covey heeft het over de spirituele behoefte iets bij te dragen en na te laten. Bij Ilmarinen gaat het dan over inhoud en eisen van je werk, en over leiderschap. Ik zie het als het midden tussen die drie: betekenis geven aan je werk. De gewoontes in dit aandachtsgebied hebben betrekking op reflectie op je werk, de goede dingen doen, verwachtingen managen, maar ook op het zover als mogelijk automatiseren van herhaalwerk (er blijft immers tijd over voor betekenisvollere zaken).

Onderling verbonden

Natuurlijk zijn de aandachtsgebieden onderling verbonden: een gewoonte kan zomaar in twee categorieën vallen. Maarja, wij mensen houden van lijstjes en onderscheid; het resultaat is dit schrijven.

Van aandachtsgebied naar doelgebied

Goede voornemens, we maken ze veel en vaak, het hele jaar door. De vier categorieën zijn bij uitstek geschikt om doelen aan te hangen. Kenners van de methode van Rick Pastoor, dat hij uit de doeken doet in zijn boek Grip, weten dat hij regelmatig doelen stelt en daarop reflecteert. De vier aandachtsgebieden zijn een perfecte kapstok om, als je zoiets als Rick doet, doelen aan op te hangen – zowel voor privé als voor werk. Een paar voorbeelden:

  • Gestel: elke dag oefeningen doen via youtube; elke dag 8000 stappen zetten; eetgewoontes in kaart brengen; enz. enz.
  • Ambacht: training volgen/aanvragen; todo-lijst bijhouden; een nieuwe hobby uitproberen
  • Verbinding: regelmatige skype-gesprekken met mensen verder weg; spelletjesavonden organiseren; vrijwilligerswerk doen; vrijmibo organiseren op je werk; zitting nemen in bestuur personeelsvereniging
  • Betekenis: nadenken over pensioen; nadenken over de bijdrage die je levert bij je werkgever en of dat zinvoller kan; trainees begeleiden (als je kennis overdragen belangrijk vindt); een blog starten

Mijn advies aan jou is: ga minimaal eens per jaar met jezelf om tafel en bedenk in elke categorie één doel. Niet meer. Dat zijn namelijk al vier doelen in het jaar. Bij veel meer raak je je aandacht weer kwijt. Je zal zien dat je voor het bereiken van die doelen een paar goede gewoontes nodig zult hebben 😉

Gewoontes op deze site

Gewoontes die je op deze site ziet verschijnen in de vorm van blogposts, hang ik tenminste aan één van deze categorieën. Binnenkort kun je de eerste verwachten! Abonneer je op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste posts.

Foto door nicollazzi xiong via Pexels

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *