10+ tips voor het winnen van tijd

Als we deze coronacrisis niet hadden, is de meest gehoorde klacht onder kenniswerkers: màn, ik heb het zo druk. Maar is dat druk zijn wel écht zo? Of maken we dat er maar van? Tijd is er genoeg. Je kunt twee dingen doen om méér tijd te hebben: je keuzes verminderen en simpelweg minder doen. Een paar tips.

Doe slechts een paar dingen.

Doe ze goed.

Weet waarom.

Cal Newport

Leef je beste leven…

Het hebben van veel keuzes is een probleem. Heel productief zijn ook. Wacht! Dat is toch helemaal niet slecht? Toch wel. Beide zorgen voor onrust. Teveel keuzes zorgen voor verlamming en voor het bekende ‘fear of missing out‘- of fomo-effect, dat je angstig maakt: tel ik nog mee, hoor ik er nog bij? Ook vinden we dat we heel productief moeten zijn, zodat we meer kunnen doen in dezelfde of, liever nog, in minder tijd. Met name communicatietechnologie (telefoon, e-mail, chat, enz.) heeft dat in mijn ogen op zijn geweten, vanwege de snelheid van berichtenuitwisseling.

Heel productief zijn gaat ook op buiten kantoortijden: ergens in onze cultuur zit het ‘leef je beste leven’… zeg het eens, een syndroom, wat mij betreft. Het leven is kort, bla bla. Dat werk. Méér, méér! Dus lopen we, in normale tijden, alle feestjes, etentjes en festivals af tot we erbij neervallen. Goed, dat klinkt wat overdreven, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

‘Druk zijn’ in plaats van ‘meer tijd voor minder’

Van deze twee hoofdverdachten komt wat mij betreft ons ‘druk zijn’ vandaan. Ze zijn elkaars tegenpolen: hoe meer keuzes, hoe meer tijd je nodig hebt om te kiezen (zie Hick’s Law) en in diezelfde tijd probeer je zo productief mogelijk te zijn. Ik onderschrijf de theorie van auteur Tony Crabbe (bekend van ‘Nooit meer te druk’): dat druk zijn is een bedenkelijke successtrategie. Want wat zeg je nou eigenlijk? Bedoel je dat je veel te doen hebt, of wil je dat ook? Zijn belangrijkste tegenargument: je onderscheidt je er niet mee van anderen. Bedenk dus wat anders! Crabbe zegt: focus op je sterke punten en maximaliseer de tijd die je daaraan besteedt. Hoewel hij het vooral heeft over je werkende leven, zie ik dat ook zo voor je privéleven.

Thema’s geven richting

Auteurs als Crabbe, Stephen Covey als bijvoorbeeld Cal Newport hebben het ieder op hun eigen manier over een paar thema’s waarmee je je leven vormgeeft. Covey noemt het principes, Crabbe noemt het perspectieven en Newport geeft het de modieuze naam deep living. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en giet mijn principes in een paar perspectieven, die houvast geven. Met mijn perspectieven heb je al kennisgemaakt. En ik vind het niet erg dat ik ze niet zelf verzonnen heb. 🙂 Het is zo’n rug that ties the room together gebeuren geweest.

 • Gestel: alle gewoontes en gebruiken voor een gezond lijf en geest.
 • Ambacht: alles wat gaat over vaardigheden en hoe die te ontwikkelen.
 • Verbinding: alles rond de werk-privé balans en relaties met anderen.
 • Betekenis: datgene wat mij het gevoel geeft van toegevoegde waarde te zijn.

Die trechters, aandachtsgebieden, thema’s, perspectieven – geef het een naam – geven richting voor een effectief leven, want je elimineert al een paar keuzes voordat je plannen maakt. Zeg dus ja tegen een bucketlist, maar wel binnen die thema’s die voor jou belangrijk zijn. En waak ervoor dat deze thema’s over ‘moeten’ gaan. Ze zijn van jou en van jou alleen. Ze zijn een product van het werkwoord ‘willen’. De weg naar een (h)eerlijk leven wat mij betreft.

Minder angst en meer bereiken

Keuzes verminderen, ook in wat je doet, heeft twee grote positieve gevolgen.

 • Minder angst – door bewust keuzes te elimineren, maak je je minder druk.
 • Meer tijd – heerlijk toch? Lanterfanten, wandelingen enz. Brengt weer nieuwe ideeën voor wat voor jou belangrijke thema’s zijn.

Meer tijd zorgt voor betere resultaten. Minder angst laat je vaker genieten van wat er is en van wat je wél bereikt.

Kom met jezelf in het reine en bedenk dat je niet álles kunt doen. Durf te kiezen en te beslissen. Ik zal je hierna een paar van mijn strategieën vertellen die mij helpen. Ze gaan alle kanten op, waarschuw ik je vast.

Tips om tijd te winnen

 1. Kies je aandachtsgebieden/thema’s. Zie hierboven!
 2. Kies voorkeursmerken. Dit kan van alles zijn. Als ik nieuwe kleding koop, kijk ik altijd eerst of Soyaconcept, Protest of de Hema het heeft. Voor computeraccessoires is het TP-link en Logitech. Enzovoorts.
 3. Kies voorkeurswinkels. Zo koop ik altijd bij Bol.com en Coolblue, omdat de service er goed is. En de Hema dus. Pas als deze winkels het niet hebben, ga ik verder zoeken. Voorkeurswinkel van een heel ander kaliber is een maaltijdpakketleverancier. Dat haalt de stress uit het kiezen wat je moet gaan eten.
 4. Kies voor een capsule wardrobe. Teveel keus in je kledingkast hebben, zorgt voor oponthoud bij het kiezen van je outfit en zelfs voor ‘ik heb niets om aan te trekken!’ (paradoxaal nietwaar?). Een capsule wardrobe voorkomt dit. Is in mijn geval nog een work in progress.
 5. Heb tenminste één schermloze hobby. Ik lees graag; dat is mijn schermloze hobby. En soms een puzzel. Dat is geenzins voor oude mensen – iedereen doet het! En ik wandel. Kies iets waarmee je de tijd een beetje vergeet, zonder dat opgaat aan schermen. Sport is een fantastische hobby.
 6. Kies voor een lerende houding. Zie elke keus die je maakt als een kans om ervan te leren, zeker als de keus slecht was. Daarmee kies je voor meesterschap en niet voor die utopische perfectie (want die gaat over anderen).
 7. Kijk het eerste uur van je (werk)dag niet naar je mail. Ik begin mijn werkdag altijd met een klus van mijn takenlijst. Het geeft me controle en bovenal een fijn gevoel over mijn dag, want ik heb immers al iets klaargespeeld. Hoera!
 8. Kies je taken. Maak met jezelf de afspraak welke twee tot drie taken je vandaag wilt afmaken. Als je hiermee begint, begin dan met relatief kleine taken die je zeker kunt afmaken – anders raak je snel ontmoedigd. Van het uitruimen van de vaatwasser tot het doen van je declaraties of het beantwoorden van die ene belangrijke mail – als je het maar met jezelf afspreekt!
 9. Werk zoveel mogelijk proactief. Waar en wanneer je kunt, communiceer glashelder over wat je doet en/of gaat doen. Begin bijvoorbeeld met je agenda. Zet alles erin en laat je collega’s weten dat ze daar veel info kunnen vinden over je bereikbaarheid. Zo ben je ellende voor en kun je je weer op je output concentreren.
 10. Kies je feestjes/evenementen. In niet-coronatijd kun je kiezen tussen talloze evenementen, etentjes en festivals. Hoewel belangrijk voor mijn thema ‘verbinding’ kies ik bijvoorbeeld maar één meerdaags festival per jaar. Ik vind één genoeg, dan wordt het een mooie herinnering.
 11. Mute alles op gezette tijden. Elke notificatie of telefoongesprek op stil, voor een uur of langer. Bel terug. De tijd is er om dingen klaar te spelen, niet om nieuwe input te verzamelen.
 12. Werk zoveel mogelijk first in, first out. Toegegeven, minst leuke strategie, maar wel een van de meest effectieve. Als je dan toch input verzamelt en je kunt die niet binnen 5 minuten afwerken, dan komt het op een takenlijst terecht. Werk die van oud naar nieuw af.
 13. Word ergens héél goed in. Een wijs man zei ooit: leer iets over alles en leer alles over iets. Ontwikkel een expertise waarmee je je onderscheidt van je collega’s, en vind manieren om dat zoveel mogelijk te kunnen doen.
 14. Adopteer het jomo-gevoel. Accepteer dat je dingen mist en geniet er zelfs van. The Joy Of Missing Out.

Maar… tijdmanagement dan?

Tijdmanagement is een nuttige vaardigheid om te hebben, maar zal je nooit helpen minder te doen. Tijdmanagement heeft helaas het imago van zoveel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd. Als je dat zo ziet, laat dat idee dan los en zie tijdmanagement vooral als het hebben van een systeem voor een goede balans tussen wat je wilt doen (je doelen en je afspraken met jezelf halen – je output) en wat je moet doen (routineklussen – je input).

Afbeelding van silviarita via Pixabay

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *