terugkijken op 2020

10 levenslessen uit 2020

Schrijver Mark Manson vroeg zijn lezend publiek: wat waren nu de lessen van dit vreemde jaar? Hij kreeg meer dan duizend reacties, kort en lang. Manson lichtte de trends uit op zijn blog. Ik vond het treffend voor wat ik meemaakte en vat het heel kort samen.

Mark Manson ken je waarschijnlijk van zijn boek De edele kunst van not giving a f*ck. Is een aanrader. Grootste les voor mij uit dat boek: neem verantwoordelijkheid voor wat je doet en voor wat je niet doet. De man heeft ook een blog waarop hij, zoals hij zelf zegt, levensadvies geeft dat deugt. Om dat boek heen heeft hij een heel imperium voor zichzelf opgebouwd. Ik volg zijn blog met plezier en noem hem wel steeds Mark Ronson 🤔 – terwijl die toch heel iets anders doet. Dat geheel terzijde. Dan nu over naar de gemene delers die zijn lezers met hem deelden.

1. Je weet niet wat je hebt tot het weg is

Joni Mitchell en De Dijk bezongen dit fenomeen ook al eens in vergelijkbare woorden: je weet pas hoe waardevol iets is als je het niet meer hebt, of er geen toegang meer tot hebt. Aan de andere kant van die medaille zit dat sommige dingen dus helemaal niet mist, waarvan je dat wel dacht.

2. Je ziet meer van jezelf (dan je soms lief is)

Doordat je niet meer kon vluchten in activiteiten, was je meer dan ooit op jezelf aangewezen. Manson proefde bij zijn lezers en bij zichzelf dat hij niet veranderde, maar dat zijn eigenschappen uitvergroot werden – en niet zozeer ten goede.

3. Routines helpen je de dag door

Veel lezers de ervaring dat hun ‘kleine acties’, zoals het drinken van een glaasje meer, of uitslapen, verhoudingsgewijs veel meer invloed had op hun energie. Het viel niet te negeren. Routines hielpen mensen hun energieniveau beter te reguleren.

4. Je ontdekt wie je dierbaar is

Dierbaren komen er in alle soorten en maten: partners, gezin, familie en vrienden. Mensen kwamen erachter dat ze elkaar niet meer zo leuk vonden, of juist wel veel leuker. Ook werden familiebanden aangehaald of verder uit elkaar getrokken. En velen hadden een duidelijker beeld bij wie hun vrienden nu echt waren.

5. Goed bestaat niet zonder kwaad en andersom

Met alle talloze beslissingen die we op een dag maken, is het moeilijk in te schatten of die goed of slecht voor ons is – op het moment dat we hem maken. Lezers ontdekten dat je veel beslissingen voor de korte termijn maakt. Dat voelt dan even goed, maar later toch niet lekker. Dat speelt ook bij grotere beslissingen. Wat ooit een goede keuze leek, bijvoorbeeld naar de stad verhuizen, blijkt nu niet zo te zijn. Of andersom: je bent je baan kwijtgeraakt, maar krijgt daar een betere band met je gezin voor terug.

6. Ondanks saaiheid vliegt de tijd

Onze perceptie van tijd veranderde behoorlijk dit jaar. Allen vreesden wij een uitputtende saaiheid. Maar nu? Valt mee toch? Het jaar is stiekem toch best snel voorbij gegaan. Je brein speelt trucs met je.

7. Je hebt meer veerkracht dan je denkt

Hoe kom ik deze tijd nu door? Dat vroegen velen zich af nadat de eerste lockdown in was gegaan. Mensen bleken zichzelf te verbazen in hoe snel ze zich aan hun nieuwe situatie konden aanpassen – en toonden zich veerkrachtig als ze verliezen moest nemen, wat dat ook mocht zijn.

levenslessen

8. Angst is een gevaarlijk ding

In ons geheugen staat gegrift: de hamsterdrift rond wc-papier begin dit jaar, nadat we die vreselijke berichten uit Italië ontvingen; de complottheoriën die zijn ontstaan (door gebrek aan politiek leiderschap?). Angst maakt mensen vooral niet mooier en is destructief. Wij mensen kunnen heel goed het slechts denkbare scenario inbeelden en worden dan ronduit egoïstisch, wat uiteindelijk je eigen voortbestaan en dat van je naasten in gevaar brengt.

Het tegenovergestelde is ook waar: juist géén angst hebben maakt ook egoïstisch en is al net zo gevaarlijk. Ik heb me bijvoorbeeld enorm gestoord aan de ik-bepaal-dat-zelf-wel-houding van mijn medemens.

9. Heb je financiën op orde

Veel mensen verloren hun inkomen en bleken niet voorbereid. Daar Mark Manson een wereldwijd publiek heeft, speelde het gebrek aan een buffer eigenlijk overal. Ik merkte het ook en deed er iets aan. Als je nog niet begonnen bent met een buffer, begin dan nu.

10. Loop niet (langer) weg voor wie je bent

Mensen die dachten dat ze extravert waren, bleken introvert en andersom. Dat niet meer kunnen vluchten in ‘druk doen’, zorgde voor een hernieuwd inzicht in je eigen karakter. Dat je neigt naar luiheid, maar ook dat je structuur nodig hebt, bijvoorbeeld. Ik leerde dat ik prima vaar bij niet veel contact en dacht veel na over de nut en noodzaak van de dingen die ik doe.

Hoe was jouw 2020?

2020 was voor mij een jaar waarin ik veel over mezelf ontdekte, zowel goed- als kwaadschiks. Wat leerde jij het afgelopen jaar?

De quotes uit dit artikel komen van de blogpost 1,273 People Share Their Best Life Lessons from 2020 dat gepubliceerd werd op MarkManson.net.

Photo by Abhishek Babaria on Unsplash

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *