notitieboek

Mentale losse eindjes tackelen? Neem een notitieboek!

Het komt niet veel meer voor, maar het kán nog wel: even verlegen zitten om een digitaal apparaat. Dan is een notitieboek met een goede pen of fineliner toch nog wel een uitkomst voor die mentale losse eindjes. Ik heb altijd een heel fancy notitieboek van A5-formaat in mijn werktas zitten en heb een dun schrijvende fineliner altijd paraat.

Het idee

Het idee van zo’n notitieblok of -boek is natuurlijk dat je a) je gedachtes uit je hoofd verplaatst naar ergens anders en b) je gedachtes op deze manier een beetje bij elkaar in de buurt blijven, in tegenstelling tot losse papieren.

Hoe zet je het in?

Een notitieblok heeft bij elk productiviteitssysteem een toegevoegde waarde. Het is zijn eigen soort ‘inbox’ ofwel verzamelplek. Soms heb je inderdaad even geen laptop of iets dergelijks bij de hand of je doet dat heel bewust niet, bijvoorbeeld bij vergaderingen. Dan is zo’n blok goud waard voor de mentale losse eindjes. De verzamelplek is zijn voornaamste functie – dat is waarvoor dat ding ooit is gemaakt. De toepassingen voor bij een systeem zijn vervolgens schier eindeloos:

  • bron voor je taken
  • bron voor je ideeën
  • bron voor je reflecties (in deze functie heet het ook wel journaal of dagboek)
  • bron voor vergadernotities, die niet meteen actie behoeven

Ga niet voor het notitieblokje van de Action. Fijn papier maakt het schrijven fijner. En een fijne pen ook. Ik raad je aan hier niet op te bezuinigen. Als je door de matige kwaliteit van je pen of het papier een afkeer krijgt om aan het noteren te slaan, dan is het resultaat een voller hoofd. Ik schrijf met een dunne fineliner van 5 euro en in een notitieboek op A5-formaat, van 20 euro. De maat van je blokje of boekje en of het lijntjespapier of blokjespapier of bolletjespapier (‘bulleted’) moet zijn, is geheel aan smaak onderhevig.

Ik heb bij hoe ik hem inzet veel overgenomen van de Bullet Journal-techniek en ik gebruik een notitieboek in alle fases van m’n systeem. Zo schrijf ik er bijvoorbeeld taken in op en neem die dan weer over in mijn ‘centrale’ takenlijst.

Meer lezen?

Photo by Stylite yu on Unsplash

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *