De kleuren van je telefoon aanpassen

De kleuren van je telefoon aanpassen? Waarom zo saai? Hoe onaantrekkelijker je de kleuren van je telefoon maakt, hoe minder je de moeite neemt om hem telkens te bekijken. Nou ja, dat is misschien wat veel gezegd, maar het helpt wel een beetje!

Het idee

Achter de kleuren van de telefoon aanpassen schuilt het hersenspinsel dat je minder goed reageert op zwart-, wit- en grijstinten dan op kleur. Van kleur wil je meer zien, dus erop tikken doe je veel sneller. Als je je app-iconen saai weet te maken, krijgt je telefoon net wat minder app-eal (ba-dum-tiss!) voor je hersenen en laat je hem – na een paar Pavlov-reacties – eerder met rust.

Hoe zet je het in?

Als jij je telefoon obsessief vaak bekijkt en je bent niet kleurenblind, dan is het omkeren van je kleurenschema op je telefoon een goed idee. Je pakt je telefoon, ziet dat hij saai is, en legt hem weer weg. Zelfs als je bolletjes weg wilt werken, werken de saaie kleuren. De drang om die bolletjes met ongelezen items te bekijken, vervalt vrijwel meteen bij de aanblik van dat kleurloze scherm. Het grootste effect zal hem echter zitten in het spelen van spelletjes: daar is natuurlijk geen biet aan als je geen kleuren ziet.

Toch zijn er ook kritische geluiden: hoeveel helpt het nu? In een artikel uit The Guardian (zie onder) blijkt uit een n=1 onderzoek, namelijk de auteur zelf, niet bijster veel opschoot met het aanpassen van de kleuren op zijn telefoon. Maar onder het mom van ‘alle beetjes helpen’ kan ik deze truc toch aanbevelen.

Hieronder vind je een aantal handleidingen, compleet met screenshots.

Meer lezen?

People photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *