5 startpunten voor meer productiviteit in 2022

2022 is begonnen! Je wilt vast weer nét iets lekkerder kunnen werken dit jaar. Meer productiviteit hebben bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Ik presenteer vijf gedachtes en een hoop inspiratiebronnen om je op weg te helpen.

1. Doe vaker van wat je wilt vermijden

Dit is waarschijnlijk de beste methode om productiever te zijn. We zijn allemaal onze eigen ‘pappenheimer’ als het gaat om klusjes die we liever niet doen. Ze zijn of (in je hoofd) erg moeilijk of gewoon niet zo energiegevend. De enige manier om daar overheen te komen is door dat bekende sportmerk te volgen: just do it! Pak dit jaar eens vaker een klus die je niet graag doet en doe hem toch maar. Je voelt je daarna beter.

2. Iets afmaken levert meer op dan aan van alles beginnen

Ik ben zelf héél goed in beginnen. Afmaken? Stuk minder goed in! Iets daadwerkelijk afmaken kost je misschien wat energie (zie punt 1), maar het levert je veel meer op dan meer productiviteit. Een goed gevoel, een verbetering van je kennis en kunde en misschien zelfs aanzien als je het ook volgens afspraak af had.

3. Impact maken boven druk zijn

Productiviteit is een multi-interpretabel begrip geworden. Deze gedachte wijkt dan ook iets af van wat je zou verwachten bij meer productiviteit. We denken meestal in termen van zoveel mogelijk in zo min mogelijk tijd kunnen doen. Wat nu als je dat terzijde schoof en zei: ik ben productief omdat ik vooral de goede dingen doe? Vraag jezelf af wat je dit jaar wilt doen en welke impact dat heeft. Kies die taken of projecten waarbij je impact relatief groot is.

4. Hoe meer tijd je besteedt, hoe groter de klus wordt

Wil je meer productiviteit, besteed dan minder tijd aan klussen. Probeer zo min mogelijk aan taken of projecten te werken waarvan je niet duidelijk weet wat je moet doen. Begin dus niet zomaar! Investeer een beetje tijd vooraf om je rol in het project goed te duiden. Scheelt superveel tijd later. Stel vragen als: wat verwacht je van mij hierin? Wat moet ik doen?

5. Het is JOUW tijd/agenda en niet die van iemand anders

Agenda’s en tijd gaan zo op aan wat anderen van je lijken te willen, zowel privé als zakelijk. Claim tijd voor jezelf. Blok tijd zodat je niet naar de volgende (digitale) vergadering hoeft te rennen, maar collega’s je niet eens kunnen boeken. Zet vragenuurtjes op als je tijd voor jezelf wilt terugwinnen. Meer tijd voor jezelf is meer productiviteit.

Meer tips

Er zijn nog veel meer artikelen die je goed op weg helpen om productiever te zijn dit jaar.

Als je liever persoonlijke begeleiding nodig hebt, laat het me weten.

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *