Een opgeruimde werkplek doet wonderen

Nogal wiedes; ik hoor het je denken. Natuurlijk heb ik een werkplek nodig! Het gaat erom dat die werkplek vooral leeg is. Clean desk! En dan ook meteen: clean desktop (je bureaublad op je Apple of Windows-systeem dus).

Het idee

Een goede werkplek stelt je in staat om zonder al teveel ‘frictie’ (ik hou van dat woord) lekker te werken. Wat helpt, is dat je je bureaublad niet gebruikt als opslagplaats. Je hebt al gauw stapeltjes papieren of dingetjes erop liggen. Ik ga hier in op de thuiswerkplek. Ten tijde van het schrijven zijn kenniswerkers na ruim een jaar nog altijd veel thuis aan het werk, vanwege het vermadelijde covid-19. Bovendien willen de meeste kantoorwerkers in een post-corona-tijdperk naar een hybride model, waarbij ze veel thuis werken.

Wat heeft een opgeruimde werkplek?

Allereerst zorg je voor een fijne stoel. Een van de voorwaarden om lekker te werken is een goede stoel, die je zithouding bevordert. Investeer in een goede. Datzelfde geldt voor je bureau. Als je kunt, neem een sta-bureau of eventueel een opzetstuk. Als je een sta-bureau eens hebt geprobeerd, wil je niet meer terug. Zet die twee elementen het liefst in een aparte ruimte die op slot kan (vanwege kinderen) en waar je ongestoord kunt werken. Gaat dat niet? Dan raad ik je een koptelefoon aan.

Dan een mandje of lade waarin je allerlei kantoorspulletjes bewaart. Ondanks digitale wegen, is af en toe een gaatje prikken of een nietje slaan weleens nodig. Dus een mandje met:

 • markeerstiften
 • pennen en potloden
 • gum
 • elastiekjes
 • iets om visitekaartjes in te bewaren
 • lineaal
 • nietmachine
 • doosje nietjes
 • magic tape
 • rekenmachientje
 • schaar
 • paperclips

Verder heb je nog mappen. Die helpen je je bureau leeg te houden. Die mappen – mogen ook bakjes zijn trouwens – hebben een voor jou logische indeling en dienen als archief. Daarover later meer, want zonder een goed archief, ben je nergens. Alles dat je nog niet hebt verwerkt zit in je fysieke inbox. Je kunt nog een apart mapje maken met papieren die je moet lezen of met persoonlijke dingen, die niets met je werk te maken hebben.

Een opgeruimde werkplek is goud waard voor je werklust. Doe geen concessies.

Afbeelding van salah lakbibi via Pixabay

author-sign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *